XPS vagy EPS jelenti a jobb választást számomra?

Olvasási idő: 5 perc


Vajon az XPS vagy EPS jelenti a jobb választást hőszigetelési projektjéhez? Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb különbségeket a két anyag között!

Legyen szó felújításról vagy építkezésről, a korszerű és hatékony hőszigetelés fontosabb, mint valaha. Előnyei szerteágazóak: csökkentheti a környezeti terhelést, redukálhatja az épület fűtési költségét, növelheti az ingatlan értékét és segítheti az állapotmegőrzést. Számtalan hőszigetelő anyag érhető el a piacon, melyek közül kiemelt népszerűségnek örvendhetnek a polisztirol szigetelések. De vajon az XPS vagy EPS jelenti a jobb választást? Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb különbségeket és segítünk megválaszolni ezt a kérdést egyéni preferenciái alapján!

 

EPS, XPS különbség: melyek a legfontosabb eltérések?

A polisztirol szigetelőanyagok kiváló hőtároló képességük, kedvező árazásuk és műszaki tulajdonságaik miatt sokoldalúan alkalmazhatóak. Korántsem mindegy, melyiket válasszuk, hiszen eltérő erőségekkel és korlátokkal rendelkeznek. A következőkben röviden bemutatjuk a két építőanyag legfontosabb tulajdonságait.

 

EPS (expandált polisztirol)

EPS, expandált polisztirol, hungarocell, nikecell– sok eltérő megnevezés, mely azonban egyazon anyagot jelöl. Az EPS polimerizált sztirolból készülő, cellás szerkezetű keményhab, amely egyedi műszaki tulajdonságai miatt az egyik leggyakrabban használt szigetelőanyag. Lássuk, melyek az EPS legfontosabb tulajdonságai!

  • Az EPS 98%-ban levegőből áll, melyeket zárt cellákban tárol. Ennek következtében kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, melyet megfelelő rögzítés esetén képes hosszú távon megőrizni.
  • Sokoldalúan alkalmazható, így felhasználható padló-, lépéshang-, padlás– és akár homlokzati szigetelésre is.
  • Ellenálló a vegyszerekkel szemben és időtálló építőanyag.
  • Képes alakját hosszasan megőrizni, így szakszerű rögzítés esetén akár évtizedekig képes a szigetelési feladatokat ellátni.
  • Mivel a polisztirol gyöngyök nem tapadnak tökéletesen egymáshoz, így a szigetelőanyag képes felvenni a környezetében található nyirkosságot. Ebből következően elsősorban olyan felületeken alkalmazzák, ahol a szigetelés nem kap jelentős mennyiségű vizet.

 

XPS (extrudált polisztirol)

Az XPS vagy teljes nevén extrudált polisztirol alapanyaga szintén a szintetikus polimer, melyet úgynevezett aromás szénhidrogén-sztirol monomerekből állítanak elő. Azonban szemben az EPS-el, az XPS közös falakkal rendelkező, zárt cellákkal rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal ellenállóbb a vízzel szemben, így olyan helyeken is alkalmazható, ahol várhatóan nagyobb nedvességgel kell megküzdeni az építőanyagoknak. Lássuk, melyek az XPS legfontosabb tulajdonságai!

  • A XPS kivételes hőszigetelő képességgel rendelkezik, melynek köszönhetően drasztikusan képes csökkenteni az épület hőveszteségét.
  • Magas nyomószilárdsága miatt – szakszerű rögzítés esetén – képes nagy erőhatásoknak is ellenállni. Gyakran választanak padló szigetelő XPS lemezeket a padlásokhoz, mivel ezek lépésállóak.
  • Minimális mennyiségű vizet vesznek fel a zárt cellák miatt, ez pedig alkalmassá teszi az XPS lapokat akár a lábazati szigeteléshez is.
  • Alacsony tömege miatt nem jelent számottevő szerkezeti terhelést az épületnek.
  • Megfelel az összes tűzvédelmi előírásnak és tartalmaz égésgátló anyagokat.
  • Ellenálló a vegyszerekkel szemben és alaktartó.

 

Az XPS vagy EPS jelenti számomra a megfelelő választást?

A hőszigetelés tervezésekor sokakban felmerül a kérdés: az XPS vagy EPS jelenti az ideális választást? A kérdés nem egyszerű, hiszen a két építőanyag sok tekintetben megegyezik. Mutatjuk, mely szempontok alapján érdemes dönteni!

 

Nyomószilárdsága

Az XPS lapok magasabb sűrűségű cellákból állnak, mint az EPS, így magasabb a nyomószilárdságuk. Ennek következtében nagyobb és rendszeres erőbehatás következében is képesek megőrzi formájukat. Amennyiben lépésálló szigetelést szeretne kialakítani – például a padlástérben vagy padlószigeteléskor – akkor válassza inkább az XPS lapokat.

 

Vízállóság

Mivel az extrudált polisztirol cellái zártak, így minimális vízfelvevő képességgel rendelkezik. Hogy mekkora a különbség a két szigetelőanyag között? Egészen nagy:

  • az EPS vízgőz diffúziós értéke 30-70 µ,
  • míg az XPS esetén ez akár 80-250 µ is lehet.

Amennyiben olyan helyre keres szigetelőanyagot, ahol jelentős mennyiségű nedvességre lehet számítani, akkor mindenképpen válassza az XPS-t. Bár az EPS-ben nem tesz kárt a folyadék, hőtartó képessége nagy mértékben csökken a nedvesség hatására.

 

Ár

Az XPS rendszerint drágább 10-30%-kal drágább, mint az EPS – ennek oka, hogy expandált polisztirol gyártási folyamata egyszerűbb és kisebb energiaigényű. Így ésszerű választás lehet a költségek csökkentése érdekében a homlokzaton EPS-t, míg a lábazaton XPS-t használni.

Ismerje meg mi az EPS és XPS közötti különbség.
depositphotos.com

 

Gyakori kérdések és válaszok

 

Az XPS vagy EPS szigetel jobban?

Habár az EPS hőszigetelő teljesítménye közel áll az XPS-hez, az extrudált polisztirol általában mégis kedvezőbb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

 

Mennyi az EPS és XPS közötti különbség árban?

Az EPS gazdaságosabb megoldást jelentő építőanyag, mint az XPS, az árkülönbség általában 10-30% közötti.

 

EPS vs. XPS: melyiket válasszam lábazati szigeteléshez?

Lábazati szigeteléshez egyértelműen jobb választást jelent az XPS, hiszen a zárt celláknak köszönhetően ellenállóbb a nedvességgel szemben.

 

A homlokzati szigeteléshez inkább XPS vagy EPS anyagot érdemes használni?

Homlokzati szigeteléshez egyaránt jó választás az XPS és az EPS is, azonban két fontos szempont megfontolandó a döntéskor. Bár az EPS kedvezőbb árazású, hőszigetelő képessége alacsonyabb, így lehet, hogy vastagabb szigetelőanyagot szükséges használni azonos hatás érdekében.

 

Konklúzió

Bár cikkünkben részletesen bemutattuk az EPS és XPS közötti legfontosabb hasonlóságokat és különbségeket, mégis fontos hangsúlyozni, hogy ezek a hőszigetelő anyagok más-más funkciót hivatottak ellátni, így nem szerencsés összevetni őket.

 

Tekintse meg termékeinket!