A penészedés okai és megszüntetése

Olvasási idő: 6 perc


A penészedés nem csupán esztétikai okok miatt probléma, hanem akár súlyos egészségügyi következményekhez vezethet. Cikkünkben bemutatjuk a penészedés veszélyeit, okait, megelőzési és megszüntetési lehetőségeit.

Miért veszélyes a penészedés?

‏‏‎ ‎

Az falakon, nyílászárókon, csempeszegélyen és egyéb felületeken megjelenő penészgomba nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is súlyos veszélyeket rejthet. A Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint az alábbi problémákat okozhatja a hosszú távú kitettség: 

‏‏‎ ‎

“A penészgomba egészségügyi problémákat okozhat, mivel allergéneket és egyéb irritáló anyagokat termel. A penész vagy a penészgombák spóráinak belélegzése vagy megérintése allergiás reakciókat válthat ki érzékeny egyéneknél. Az allergiás reakciók közé tartoznak a szénanátha típusú tünetek, mint például a tüsszögés, orrfolyás, vörös szem és bőrkiütés. Gyakoriak a penészre adott allergiás reakciók, melyek jelentkezhetnek azonnal vagy késleltetett módon. A penészgombák asztmás rohamokat is okozhatnak asztmás betegeknél. Ezenkívül a penészgomba irritálhatja a szemet, bőrt, orrt, torkot és tüdőt.” [Forrás]

‏‏‎ ‎

Egyértelmű tehát, hogy az egészségkárosító gomba megelőzése érdekében érdemes mindent megtenni. De vajon melyek a penészedés okai? A következő bekezdésben bemutatjuk a leggyakoribb okokat!

‏‏‎ ‎

Melyek a penészedés okai?

‏‏‎ ‎

Amikor a magas páratartalmú lakásban a fal, nyílászáró és egyéb felületek hőmérséklete alacsony, akkor a levegőben található víz kicsapódik. Ilyenkor a vízgőz víz formájában lerakódik a felületeken, ez pedig kedvező feltételeket teremt a penészgomba burjánzása számára. Lássuk milyen gyakori okokra vezethető vissza a jelenség!

‏‏‎ ‎

1. Túl alacsony a hőmérséklet

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan döntenek a hideg téli hónapokban az alacsonyabb hőmérséklet mellett. Bár a döntés anyagi és környezetvédelmi szempontból érthető, amennyiben túl alacsony az ingatlan belső terében a hőmérséklet, nagyobb eséllyel csapódik ki a levegőben található vízgőz, ez pedig fokozza a penészesedés kockázatát. Javasoljuk, hogy válasszon olyan fűtési hőmérsékletet, amely segít a penészesedés megelőzésében.

‏‏‎ ‎

2. Nem megfelelő a szigetelés, hőhidak alakulnak ki

A penészesedés okai között gyakori a szakszerűtlen, elégtelen vagy sérült hőszigetelés következtében kialakult hőhíd. A hőhíd olyan láthatatlan ellenség, amely miatt a vízgőz-kondenzáció sokkal nagyobb valószínűséggel jön létre.

‏‏‎ ‎

3. Belső és/vagy külső vízterhelés

Az épületben található levegő vizet tartalmaz, ezt nevezzük páratartalomnak. Minél magasabb a páratartalom, annál nagyobb valószínűséggel következik be a kondenzáció. Amennyiben a lakásban található levegőtömeg eléri a harmatponti hőmérsékletet, akkor a vízgőz egy része víz formájában kicsapódik. Ez rendszerint a hideg falfelületeken, sarkakban, nyílászárók peremén, vízcsöveknél, csempe fugák között történik meg, nem véletlen, hogy ezeken a helyeken szokott kialakulni a penészesedés. Hogy mi növelheti a levegő páratartalmát? Mutatjuk!

  • Belső vízterhelés: Számos olyan hétköznapi tevékenység van, amely jelentősen megemelheti a lakásban található levegő páratartalmát, ilyen például a párologtatást, főzés, kilégzés, fürdés, ruhaszárító gép használata, teregetés vagy mosás. Természetesen, ezeket a tevékenységeket nem tudjuk beszüntetni, azonban a gyakori szellőztetés és párátlanító gép használata segíthet.
  • Külső vízterhelés: Külső vízterhelés alatt az ingatlanról kívül érkező páratartalmat fokozó forrásokat értjük, ilyen lehet például a korszerűtlen vagy sérült vízszigetelés következtében beszivárgó talajvíz, talajpára vagy a beázás. A külső vízterhelés megszüntetéséhez általában elkerülhetetlen a vízszigetelés felújítása és megerősítése.

‏‏‎ ‎

4. Egyéb műszaki probléma

Bár a penészesedés okai között ritkábban fordulnak elő, azonban mégis érdemes megemlíteni bizonyos műszaki problémákat. Sérül vízvezetékek, vizes fűtésirendszer-hibák, csatorna szivárgás vagy csőtörés mind vezethet az ingatlanban kialakuló penészgombához. Ezek az épületgépészeti problémák kizárólag szakember segítségével orvosolhatóak.

‏‏‎ ‎

Így lehetséges a penészedés megszüntetése: mit tehetek a penészedés ellen?

‏‏‎ ‎

A penészesedés sok fejtörést okozhat és igazán makacs problémát jelenthet, azonban a megfelelő praktikákkal megszabadulhatunk tőle tartósan. Következzen pár gyakorlati tanács, melyeket érdemes követni.

‏‏‎ ‎

A penészedés megszüntetése az alábbi módszerekkel lehetséges:

  • A korszerű és hatékony hőszigetelés kettős előnnyel jár, egyrész segít elkerülni a hőhidak kialakulását, másrészt segítségével kevesebb energiafelhasználással tudja a szükséges hőmérsékletet biztosítani otthonában. Egy megoldással két fronton vívhat harcot a veszélyes penész ellen. Remek választás lehet az üveg– vagy kőzetgyapot.
  • Csökkentse a levegő páratartalmát az ingatlanban! Ezt rendszeres szellőztetéssel, légkondicionáló berendezéssel és párátlanító géppel is megteheti!
  • Kerülje, ha lehetséges, azokat a tevékenységeket, amelyek jelentősen megnövelik a páratartalmat! Ilyen lehet például a nagy mennyiségű beltéri ruhaszárítás.
  • Használjon hősugárzókat azokon a felületeken, ahol megjelent a gomba, ezzel csökkentheti a nedvességet!
  • Alkalmazzon penészirtó anyagokat a falon, amelyek segítenek a csírátlanításban!

‏‏‎ ‎

Bizonyos esetekben a penészedés megszüntetése akár házilag is lehetséges.

‏‏‎ ‎

 Gyakori kérdések és válaszok

‏‏‎ ‎

Lehetséges a penész megszüntetése tartósan?

Igen, a fent bemutatott tanácsokkal a penész tartósan megszüntethető.

‏‏‎ ‎

Valóban használnak a penészedésgátló készítmények?

Természetesen! A penészedésgátló készítmények hatékonyan támogatják a csírátlanítást, azonban nem oldják meg az gombásodáshoz vezető alapproblémákat, mint például a korszerűtlen hőszigetelés vagy a túlzott páratartalom.

‏‏‎ ‎

Lehetséges a fal penészedés megszüntetése házilag?

Bizonyos esetekben a penészedés megszüntetése akár házilag is lehetséges, míg más esetekben szükséges lehet szakember bevonása. Például a víz- vagy hőszigetelés felújítása és fejlesztés általában szakember bevonását igényli.

‏‏‎ ‎

Tekintse meg hőszigetelő termékeinket, melyek segíthetnek a penészesedés ellen!