Kádár-kocka szigetelés: tippek, tanácsok és tudnivalók

Olvasási idő: 5 perc


A Kádár-kocka szigetelés drasztikusan csökkentheti a fűtési költségeket, ökológiai lábnyomot és növelheti az ingatlan értékét. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a témában!‎

 

Miért érdemes szigetelni a Kádár-kocka épületeket?

‎‏‏‎ ‎

Magyarországon körülbelül 844 ezer Kádár-kocka épület található, melyek jelentős része nem rendelkezik korszerű és hatékony szigeteléssel. Hogy miért olyan fontos a hőveszteség elleni védekezés? Mutatjuk!

  • Fűtési költségek: Az elavult hőszigetelés következtében az épület hőtartó képessége csekély, vagy a hőveszteség következtében jóval több energiát szükséges használni a kellemes beltéri mikroklíma fenntartásához. Bár a pontos többletköltséget nehéz meghatározni, bizonyos esetekben akár 40-50%-kal több lehet a rosszul szigetelt Kádár-kockák fűtési költsége.
  • Környezetvédelem: A lakások fűtése a lakossági szektor energiafogyasztásának körülbelül 42%-át teszi ki. Ahhoz, hogy ezt az értéket csökkenteni tudjuk, elengedhetetlen a magas ökológiai terheléssel járó korszerűtlen hőszigetelést modernizálni.
  • Állapotmegőrzés: A hőhidak idővel akár szerkezeti károkhoz is vezethetnek, amely következtében akár lakhatatlanná válhat egy ingatlan. Előzze meg a súlyos amortizációt a megfelelő szigetelőanyagok használatával.
  • Komfort: A hideg téli hónapokban sokan döntenek a fűtési költségek csökkentése érdekében az alacsonyabb hőmérséklet mellett. Habár környezetvédelmi és anyagi szempontból ez érthető, mégis jelentősen csökkenti a lakók komfortérzetét. Szerencsére a modern hőszigetelő anyagok – mint például az EPS, üveg– és kőzetgyapot – segíthetnek a költségek csökkentésében az otthon melegének feláldozása nélkül.

‎‏‏‎ ‎

Mennyibe kerül a Kádár-kocka szigetelés?

‎‏‏‎ ‎

Mint minden felújítási munka, így a Kádár-kocka szigetelés is jelentős anyagi vonzattal rendelkezik. A pontos összeg meghatározásához az alábbiakat érdemes figyelembe venni.

  • Munkadíj: Bár a Kádár-kocka szigetelés egyes részfeladatai akár saját kezűleg is elvégezhetőek, a tökéletes, tartós és biztonságos végeredmény érdekében érdemes bevonni képzett hőtechnikai szakembereket. Ennek díja jelentősen eltérhet, azonban a legtöbb esetben 1,5-2,5 millió forint körüli összeggel érdemes számolni.
  • Anyagköltség: A munkadíj nem tartalmazza a felhasznált építőanyagokat, melyek további költséget jelentenek. Ha szeretné jobban megismerni az elérhető építőanyagokat, tekintse meg termékeinket.

‏‏‎ ‎

Bár riasztónak tűnhet elsőre a nagy mértékű beruházás, ne felejtse, hogy idővel megtérül a befektetett összeg, hiszen a fűtési költségek jelentősen csökkennek. Ráadásul növeli az ingatlan eladási értékét, így a Kádár-kocka szigetelésre fordított pénz nem vész kárba!

‏‏‎ ‎

Kádár-kocka hőszigetelés lépésről-lépésre

‏‏‎ ‎

Elhatározta magát a Kádár-kocka hőszigetelés mellett? A következőkben bemutatjuk milyen fontosabb állomásai vannak a munkálatoknak.

‏‏‎ ‎

1. Szakember bevonása

Ahogy fentebb írtuk, a Kádár-kocka hőszigetelés egyes része akár saját kezűleg is elvégezhető, azonban nem szabad megspórolni a hőtechnikai szakértő és a további szakemberek bevonását. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a felújítást követően hőhidak maradnak vagy egyéb előre nem látható hibába ütközünk.

‏‏‎ ‎

2. Szükséges anyagok beszerzése

A közös tervezést követően következhet a szükséges építőanyagok beszerzése. Amennyiben kiváló minőségű, megbízható és remek ár-érték arányú építőanyagot keres, válassza a Masterplast termékeket.

‏‏‎ ‎

3. Kádár-kocka homlokzat szigetelése

A felújítást általában a Kádár-kocka homlokzat szigetelésével szokták kezdeni, melyhez remek választás lehet az EPS lap. Egy, a RenoPont által készített esettanulmányban az látható, hogy a Kádár-kocka esetén mindössze egy 12 cm vastagságú EPS képes volt 1680 köbméterről 1000 köbméterre csökkenteni a gázfelhasználást, vagyis 40,47%-kal kevesebb a fűtési energiafogyasztás. Természetesen, ennél jelentősen vastagabb, akár 20 centiméteres EPS lapok is használhatóak a homlokzaton.

‏‏‎ ‎

4. Kádár-kocka lábazati szigetelés

A homlokzat után következhet a Kádár-kocka lábazati szigetelése, mely során XPS lapok használhatóak, melyek számos előnnyel szolgálnak:

  • kiváló hőszigetelő képességűek,
  • könnyen vághatóak és vakolhatóak,
  • minimális vízfelvevő képességűek,
  • ellenállnak a talajmenti fagynak,
  • megóvják a falakat a statikus kártól,
  • penészállóak, 
  • magas nyomószilárdságúak és ellenállóak a mechanikai behatásokkal szemben,
  • nehezen éghetők és vegyszerállók.

‏‏‎ ‎

5. Kádár-kocka födém szigetelése

Végül pedig következhet a Kádár-kocka födém szigetelése, melyhez általában üveg- és kőzetgyapot anyagokat szoktak használni. Ez kritikusan fontos és kihagyhatatlan lépés, hiszen a hőveszteség mintegy 30-50%-a távozhat a födémen keresztül.

‏‏‎ ‎

A Kádár-kocka átalakítás költséges, azonban 2024-ben elérhető hozzá állami támogatás.

‏‏‎ ‎

Most jobban megéri a Kádár-kocka átalakítás, mint valaha!

‏‏‎ ‎

Természetesen, a Kádár-kocka átalakítás nem ér véget a hőszigetelésnél, hiszen a nyílászáró csere és modern fűtési rendszer tovább fokozhatja a kényelmet és a fűtési hatékonyságot. Ezek azonban további költségeket jelentenek.

‏‏‎ ‎

Tekintse meg termékeinket, melyekkel modernizálhatja otthona hőszigetelését!