Födémszigetelés pontról-pontra: tippek, tanácsok és trükkök

Olvasási idő: 6 perc


A födémszigetelés megfelelő felkészüléssel saját kezűleg is elvégezhető feladat. Cikkünkből pontról-pontra megismerheti a munka lépéseit!

A födémszigetelés segítségével egy délután alatt elvégezhető munkával drasztikusan csökkenthetjük a hőveszteséget, a fűtéshez szükséges energia mennyiségét, az épület fenntartási költségeit és környezeti terhelésünket. Ráadásul a munka akár saját kezűleg is elvégezhető, nem feltétlen szükséges szakemberek segítségét igénybe venni. Útmutatónkból megismerheti a födémszigetelés előnyeit, lépéseit és a munkához használható anyagokat!

Miért kritikusan fontos a födémszigetelés?

Szeretné energiahatékonyabbá, környezetbarátabbá és komfortosabbá tenni otthonát? Akkor gondoskodjon a megfelelő födémszigetelésről, mely az alábbi előnyökkel szolgálhat!

Csökkenti a hőveszteséget

Egyes szakmai becslések szerint az épületekből távozó hő mindössze 30%-a távozik az oldalfalakon keresztül, míg a fennmaradó 70% a födémen keresztül hagyja el a zárt teret. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő födémszigeteléssel drasztikusan csökkenthető a hőveszteség és jelentős mennyiségű energia takarítható meg.

Redukálja az épület fenntartási költségeit

A fokozott energiahatékonyság következtében kevesebb energiafelhasználással tudjuk megőrizni a kívánt hőmérsékletet. Már középtávon megtérülhet a födémszigetelés kezdeti költsége a jelentős megtakarítás következtében.

Megóvja a környezetet

A Eurostat adatai szerint egy átlagos háztartás energiafelhasználásának 64,4%-át fordítják fűtésre az Európai Unióban. Nem kérdéses tehát, hogy a hőszigetelés hatékonyságának fokozásával megóvhatjuk a környezetünket a felesleges terheléstől.

Segíti az épület állapotmegőrzését

Tudta, hogy a korszerűtlen hőszigetelés fokozhatja az épület amortizálódását? Idővel a hőhidak akár szerkezeti károkat is okozhatnak, melyek javítása költséges és elhúzódó. Előzze meg az állapotromlást a szakszerű födémszigetelés segítségével!

A födémszigetelés lépései

Most, hogy részletesen bemutattuk a padlásfödémszigetelés előnyeit, következzen a gyakorlati útmutató.

1. Lépés: Szigetelőanyag választás

Mint minden hőszigetelési projekt, így a födémszigetelés is tervezéssel kezdődik. Elsőként fontos meghatározni, milyen anyagot szeretnénk használni a munkálathoz. A leggyakoribb választást az EPS, kőzet- és üveggyapot jelentik. Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes megfontolni!

  • EPS: Az EPS kedvező árú, kiváló hőszigetelő képességű és egyszerűen lerakható építőanyag. Amennyiben a tetőtérben gyakran tartózkodik, érdemes lépéshangszigetelő lemez mellett dönteni, mely hatékonyan képes elnyelni a testhangokat.
  • Kőzetgyapot: A kőzetgyapot természetes anyagokból készült, kedvező tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkező és lépésálló hang- és hőszigetelő anyag, amely tökéletes választás a födémszigeteléshez.
  • Üveggyapot: Megbízható, könnyen telepíthető és remek ár-érték arányú anyagot keres? Akkor válassza az üveggyapotot, amely formázása és vágása pofon egyszerű, így akár egy délután alatt végezhet a munkálatokkal. Ne felejtsd, hogy nedvtűrő képessége csekély és nem lépésálló.

2. Lépés: Szükséges anyagok és eszközök beszerzése!

Amint sikerült kiválasztani a szigetelőanyagot, következhet az építőanyag mennyiségének kiszámítása. Ehhez elsőként szükséges kiszámítani a födém alapterületét. A következőkben egy példán keresztül mutatjuk be a számítást.

  • Adott egy 10 méter széles és 12,5 méter hosszú födémtér!
  • Így az alapterület 10*12,5=125 négyzetméter, azonban a számítás nem ér itt véget.
  • Mivel a munkálatok közben megsérülhet a szigetelőanyag és keletkezhet selejt, így érdemes extra 5-10%-kal számítani.
  • Tehát 125*110%= 137,5 négyzetméter anyagra lesz szükség.

A számítást követően érdemes beszerezni vágószerszámokat, védőfelszerelést, párazáró fóliát és egyéb építőanyagokat.

3. Lépés: Párazáró fólia lerakása

Az épületből folyamatosan párolog felfelé a nedves levegő, amely idővel kár tehet a szigetelésben. Ennek megelőzése érdekében szükséges párazáró fóliát lerakni a födémre. Ez az első eleme a szakszerű rétegrendnek.

4. Lépés: Vázszerkezet kialakítása

Ezt követően jöhet a vázszerkezet, melyhez javasolt megfelelő nedvtűrő képeséggel rendelkező deszkákat választani. Ügyeljen arra, hogy a lécek magassága ne legyen nagyobb, mint a szigetelőanyag, ez ugyanis lehetetlenné tenné a járófelület lerakását. Célszerű nagyjából 1 méteres távolságba, párhuzamosan lefektetni a deszkákat.

5. Lépés: Födém hőszigetelése

Vágja pontosan méretre a kiválasztott hőszigetelő anyagot, majd hézagmentesen helyezze őket egymás mellé! Kövesse pontosan a gyártói utasításokat a födém hőszigetelés vastagságát illetően! Nem szükséges ragasztót vagy szegeket használni a szigetelőanyag rögzítéséhez!

6. Lépés: Utolsó lépések

A következő lépésben helyezzen vízvédő és páraáteresztő fóliát a szigetelőanyagra, amely kettős szerepet lát el:

  • megakadályozza, hogy a tetőszerkezeten keresztül befolyó csapadék kárt tegyen a szigetelésben,
  • engedi, hogy a házból érkező pára távozzon.

A tartós és időtálló födémszigetelés érdekében ne feledkezzen meg erről a lépésről! Végül pedig nincs más hátra, mint kialakítani a járóréteget, melyhez tökéletes választás lehet az OSB lap.

A megfelelő födémszigetelés rétegrend követése elengedhetetlen a tartós végeredményhez.

Gyakori kérdések és válaszok

A födémszigetelés kőzetgyapottal vagy üveggyapottal vezet jobb eredményhez?

A födémszigetelés mindkét szigetelőanyaggal egyaránt lehetséges. Amennyiben nem tud dönteni az üveg- és kőzetgyapot között, olvassa el cikkünket a témában, amely sorra veszi a legfontosabb különbségeket.

Mi a megfelelő födémszigetelés rétegrend?

A megfelelő födémszigetelés rétegrend a következő:

  1. Párazáró réteg
  2. Vázszerkezet
  3. Szigetelőanyag
  4. Vízzáró réteg
  5. Járófelület

Mennyi a födémszigetelés vastagsága ideális esetben?

A födémszigetelés vastagsága anyagonként eltérhet, így minden esetben kövesse a gyártói instrukciókat.

A födémszigetelés házilag is elvégezhető feladat?

Igen, a födémszigetelés házilag is kivitelezhető, azonban kizárólag akkor vágjon a feladatba, ha alaposan felkészült és rendelkezik a szükséges munkavédelmi ismeretekkel is.

Tekintse meg szigeteléshez szükséges termékeinket!