Falak hangszigetelése: minden, amit tudni érdemes

Olvasási idő: 5 perc


A falak hangszigetelése tökéletes megoldást jelent a nyugalmat megzavaró zajok ellen. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a témában!

A falak hangszigetelése tökéletes megoldást jelent a nyugalmat megzavaró zajok ellen, azonban korántsem mindegy, milyen megoldást választ. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyökkel szolgál a szakszerű hangszigetelés, ismertetjük a leggykoribb zajforrásokat és a legnépszerűbb hangszigetelő anyagokat.

Miért elengedhetetlen a szakszerű hangszigetelés?

Legyen szó építkezésről vagy felújításról, a hangszigetelés gyakran nem kap elegendő figyelmet a tervezés során. Azonban a szakszerű hangszigetelés előnyei megkérdőjelezhetetlenek, a következőkben összefoglaltuk a legfontosabbakat!

Egészségügyi előnyök

Nem kérdéses, hogy a folytonos és nagymértékű zajterhelés negatív hatást gyakorolhat az egészségre, egy 2000-ben megjelent tanulmány az alábbi módon összegzi a lehetséges negatív konzekvenciákat.

“Elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a zajterhelés halláskárosodást, magas vérnyomást és ischaemiás szívbetegséget, fokozott stressz, alvászavarokat és csökkent tanulmányi teljesítményt okozhat.”

Hasonló következtetésre jutott egy 2023-ban publikált kutatás, mely megállapította, hogy az autók, teherautók, vonatok és repülőgépek által okozott zajterhelés összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.

A falak hangszigetelése segíthet a zavaró és egészségre negatív hatást gyakorló zajok kiszűrésében, ezáltal támogathatja az épületben élők egészségét.

Zavartalan kikapcsolódás és pihenés

Akár a szomszédban tartott éjszakába nyúló parti, akár az autós forgalom tart minket ébren, egy biztos: a beszűrődő zajok lehetetlenné teszik a pihentető alvást és gondtalan kikapcsolódást. Szerencsére a falak hangszigetelése sokat segíthet abban, hogy zavartalanul élvezhessük az éjszakákat.

Biztonságban a privát szféra

Bár a téma kapcsán ritkán merül fel, azonban érdemes megemlíteni, hogy a falak hangszigetelése a beszűrődő zajokat kint, míg a kiszűrődő zajokat bent tartja. Amennyiben fontos, hogy a lakótársak, gyerekek vagy szomszédok kíváncsi fülétől megóvja privát szféráját, érdemes gondoskodni a szakszerű hangszigetelésről.

Mit érdemes tudni a zajterhelés kapcsán?

A zaj hasznos információt nem tartalmazó hang, ilyen lehet a szomszéd kutya ugatása, a játszótérről érkező gyerekzsivaj, az autós forgalom hangjai vagy éppen a szomszédban üvöltő zene. A zajszintet decibelben (jele dB) mérhetjük és az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint 65 dB felett beszélhetünk zajszennyezésről. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Mutatjuk mennyi a zajszint a különböző hétköznapi tevékenységek esetén!

  • 50-60 dB csendes iroda, könyvtár
  • 50-65 dB normál beszélgetés, halk rádióhallgatás
  • 60-65 dB nevetés, hangosabb beszélgetés
  • 70 dB porszívó, hajszárító, hangosabb zenehallgatás
  • 75-80 dB mosogatógép, mosógép
  • 80 dB szemétszállítás, városi közlekedési zaj

Épületek esetén a zajokat források alapján két fő kategóriába sorolhatjuk, melyek más-más hangszigetelési megoldást igényelnek, ezek:

  • Léghang: A léghang a levegő közegén keresztül közlekedő zaj, amely érkezhet kívülről (például autós forgalom, kutyaugatás, zene) vagy az épületen belülről (beszélgetés, háztartási gépek hangja, TV-ből származó zaj).
  • Testhang: A testhang az épületszerkezetekben keletkező vagy külső forrásból érkező rezgések, amelyek hanggá alakulnak. Ilyen lehet a léptek, liftgép vagy falban futó csövezet okozta zaj.

Most, hogy részletesen bemutattuk a hangszigetelés előnyeit és a zajforrásokat, következhet a falak hangszigetelése!

Milyen anyaggal lehetséges a falak hangszigetelése?

A falak hangszigetelése az falazáshoz használt építőanyagnál kezdődik. Az építőanyag kiválasztásakor, egyebek mellett, fontos szempont a hangszigetelő képesség figyelembevétele. Általánosan kijelenthető, hogy a téglafalak hangszigetelő képessége jobb, mint az üreges szerkezetű falazóelemeké. Természetesen a modern szigetelőanyagoknak hála, a kevésbé jó zajszűrő képességű falak és az utólagos hangszigetelés is megoldható. Mutatjuk, melyek a legnépszerűbb hő- és hangszigetelő anyagok! 

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot természetes alapanyagból készül, könnyen vágható, kémiailag semleges, időtálló és egyedülálló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem zsugorodik, ellenálló a mechanikus behatásokkal szemben és képes átereszteni a párát, így az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag. Remek választás, ha olyan építőanyagot keres, amely garantáltan kint tartja a zavaró zajokat!

Üveggyapot

Az üveggyapot kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, így gyakori választás modern épületekben. Előnye, hogy csekély ökológiai lábnyomú, rugalmas, könnyen formázható és megfelel a tűzvédelmi előírásoknak. A kőzetgyapot tökéletes választás falak hő- és hangszigeteléséhez. 

Amennyiben nem tud dönteni a kőzet- és üveggyapot között, olvassa el kapcsolódó cikkünket, melyben bemutatjuk a legfontosabb különbségeket.

Hangszigetelés árak 2024-ben: milyen költségekkel érdemes számolni?

A hangszigetelés árak pontos meghatározásához két költségtételt szükséges megbecsülni: a munkadíjat és az anyagköltséget. Kezdjük az előbbivel: a szakemberek munkaköltsége körülbelül 3000-5000 forint / négyzetméter, rendszerint nagyobb projektek esetén kedvezőbb egységárat alkudhatunk ki. Az anyagköltségek megbecsüléshez tekintse meg kőzet– és üveggyapot oldalainkat!

A hangszigetelés házilag is elvégezhető feladat.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyire hatásos a gipszkarton falak hangszigetelése?

Szakszerű szigeteléssel a gipszkarton falak zajszűrő képessége is jelentősen fokozható. A témát részletesen körbejártuk gipszkarton falak hangszigeteléséről szóló útmutatónkban.

Lehetséges a fal hangszigetelés házilag is?

A hangszigetelés házilag is elvégezhető feladat, azonban kizárólag akkor fogjon a folyamatba, ha rendelkezik a megfelelő szakmai ismeretekkel és eszközökkel. Ellenkező esetben bízza a folyamatot profi szakemberekre. 

Belső falak hangszigetelése: milyen anyagot érdemes választani?

A belső falak hangszigeteléséhez kiváló választást jelenthet az üveg- és kőzetgyapot egyaránt. Amennyiben fokozottan párás környezetbe keres szigetelőanyagot, akkor inkább a kőzetgyapot használatát javasoljuk, kedvezőbb páraáteresztő tulajdonságai miatt.

A hangszigetelés utólag is telepíthető?

Természetesen, a hő- és hangszigetelés utólag is telepíthető. 

Tekintse meg kiváló hangszigetelő termékeinket!